Hemoroidi Simptomi

Simptome hemoroida je najvaznije na vreme uociti, kako biste sebi mogli da obezbedite blagovremeno i najbolje lecenje.

Kao i sve druge bolesti za koje na zalost saznajemo tek u zavrsnoj fazi, hemoroide mozete prepoznati ako obratite paznju na simptome. Cesto se desava da ljudi boluju od hemoroida a da nikada nisu imali nikakve simptome ni tegobe. Prvi simptom oboljenja bi moglo da bude krvarenje prilikom praznjenja. Medjutim to ne mora uvek da ima veze sa hemoroidima.

Generalno laksi siptomi hemoroida su : bol, zatvor, krvarenje, svrbez ili toplota oko analnog otvora, alergija… dok tezi mogu da budu uklestanje hemoroida, ispadanje hemoroida i dela anusa…

Ako prepoznajete bilo koji od ovih simptoma, najvaznije je da se odmah obratite svom lekaru opste prakse.

Bol nije stalan simptom vec se pojavljuje povremeno. Kod spoljasnjih se pojavljuje usled zapaljenja, odnosno infekcije ili ostecenja sluzokoze. Cesca je bol kod unutrasnjih hemoroida, narocito prilikom praznjenja, pojavljuje se usled ostecenja i nadrazaja sluzokoze, traje kratko, ali moze biti jakog intenziteta.

Svrbez oko anusa je jedan od simptoma hemoroidalnog oboljenja. Usled cesanja pojavljuju se male ranice pa je to dovoljna preduslov za stvaranje infekcija i zagnojenja, a time i hemoroida.

Krvarenje moze biti jedan od najranijih simptoma unutrašnjih hemoroida. Pocetno slabo krvarenje u vidu par kapi na kraju stolice ili toalet papiru, mogu zameniti jako obilna krvarenja da su neophodne hirurska intervencija i transfuzija krvi.

Ispadanje hemoroida ili prolaps se najcesce pojavljuje prilikom praznjenja, kada sluzokoza cmara i hemoroid ispadaju napolje. U nizim stepenima oboljenja, nakon defekcije oni se sami vracaju unutra, dok kod tezih stupnjeva oboljenja ostaju napolju, pa je neophodno vratiti ih nazad.

Ukleštenje hemoroida nastaje kada se ispali hemoroidi ne mogu vratiti unutra ni mehanickim putem. Praceni su jakim bolovima oko cmara.

Lecenje hemoroida

Osoba obolela od hemoroida susrece se sa mnogim problemima, medju kojima je jedan od najvecih praznjenje ili u drugom slucaju zatvor. Pravilnom ishranom se ublazuju traume oba navedena simptoma, pa se tako preporucuje dijetalna ishrana sa dosta povrca i voca. Dijeta treba da sadrzi sveze vitamine koji su itekako potrebni za bolesnike sa hemoroidalnim komplikacijama. Dolaze u obzir nemasne, neslane i nezacinjene supe i corbe, sve vrste svezeg i kuvanog povrca, sve vrste voca, a narocito kompoti od suve sljive i smokve… Ishrana mora da bude lagana, a nikako zacinjena ili pikantna! Zabranjena je upotreba alkoholnoh pica, a treba izbegavati pusenje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s